Тема: діалог із Господом, інтимна розмова та свої прохання Богу.

Ідея: кожен з нас має прагнути побувати гарну та міцну сім'ю, а допомогатиме нам у цьому Бог.

Літературний рід: лірика.

Вид лірики: філософська.

Жанр: вірш у формі молитви.

Мотив: віра в перемогу добрих сил.

Ліричний герой: звертається до Бога, має віру, бажає душевної гармонії й щастя для всіх.

Художні засоби: епітети - "самітні душі", "темні кручі", повтори - «кожен», «кожному», метафори - «літа стебельце», «звити кубельце», «віри обруч», анафора - «хай», символи - стебельце, кубельце, риторичне звертання - «Господи»; єдинопочаток - хай кожен.../хай світитить.

Розмір вірша: вірш складається із двох катернів, має перехресне римування (абаб - спасеться - круч - серця - обруч).

Висновок, чому вчить вірш  "З нічних молитов" Іван Малкович:
Дуже важливим для сучасної людини є питання віри. І саме про неї розмірковує в цій поезії Іван Малкович. Вірш має надзвичайно промовисту назву. Поет звертається в ньому до Всевишнього не з проханням щось отримати для себе. Йому болить доля всіх, хто може бути самотнім, кому потрібне могутнє опертя віри. І саме для них, розгублених, самотніх, не зігрітих, шукає він Божої ласки. Так може чинити лише людина, яка глибоко вірить сама, яка живе в гармонії з собою і всесвітом, яка має велике серце й розуміє, що має в сучасному житті найбільшу вартість.
Віра - річ надзвичайно інтимна. її не треба обговорювати, про неї не варто сперечатися. Просто треба віднайти її у своєму житті. І це не обов’язково має бути віра у Всевишнього, глибину й мудрість якої продемонстрував нам поет своїм коротеньким віршем. Це може бути віра в Людину, віра в Добро і Красу.

4.4375 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.44 (24 Votes)